Usljed COVID-19 nakon zdravsteve slijedi druga faza borbe - borba za opstanak privrede

ponedjeljak, 04 Maj 2020 12:12
FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Prema podacima Ureda za zapošljavanje u općini Bos.Krupa bez posla od 15.marta pa zaključno sa 30.04. ostalo je 213 osoba. Od pomenutih 213 radnika, 125 je direktno dobilo otkaze, 79 istekao ugovor,sedam lica je sporazumni prekid i dva lica zbog teže povrede radne obaveze.

Ono što brine je da od pomenutih 213 radnika veći broj se odnosi na male biznise, porodične biznise od kojih ovise članovi njihovih porodica. Najveći broj biznisa koji naredbom Štaba Civilne zaštite FBiH od sredine marta nisu radili odnosno od proglašenja nesreće uzrokovane epidemijom korona virusa su upravo obrti i male radnje. Iako je većina počela, oporaviti se neće kažu, ni do kraja godine.

U općinskom budžetu 35% manje PDV-a u odnosu na period mart-april 2019.godine

Sa druge strane kada nema obrta novca, smanjuju se i prihodi u budžetima. Upravo tako je i u Budžetu općine Bos.Krupa. Iako načelnik Armin Halitović gostujući u « Otvorenom programu » RadioBK od 30.aprila kaže da je stanje u budžetu stabilno ne može se zanemariti činjenica da je od proglašenja nesreće, dakle od sredine marta pa do kraja aprila u budžetu manje skoro 250 000 KM ako se uporedi isti period prošle godine. Kada je u pitanju PDV, u odnosu na isti period prošle godine on je manji za 35% odnosno za oko 95 000 KM. Prateći ove pokazatelje projekcija je da će u budžetu doći do pada prihoda za 15 %.

Biznisi se bore sa likvidnošću, odgovor države spor

Zbog svega rečenog od izuzetne je važnosti da se što prije krene sa upumpavanjem pomoći u privredu koja nedvojbeno zbraja štete.Tržišta tek treba da profunkcionišu u obimu u kojem bi makar približno bili u stanju pred korona epidemiju, firme se bore sa likvidnošću, zalihe, ko ih je imao, su povučene i sada se čeka potez države.

Općine širom BiH pa tako i Bos.Krupa poduzima mjere koje može, uzimajući u obzir nadležnost, ali sa nekim mjerama konkretne pomoći privredi se čeka. Prema riječima načelnika Halitovića trenutno nije jasno da li će biti sredstava i sa kojeg nivoa, zato se čeka ne bi li situacija bila nešto jasnija. Prema izjavama premijera FBiH Fadila Novalića od danas(04.05.), radi se sa Svjetskom bankom, MMF-om , EBRD-om. Ove aktivne mjere bile bi teške dvije do tri milijarde maraka, ali je za sada dosta nejasno kome koliko. Upravo takve mjere obuhvaćene « korona zakonom », čije usvajanje se iščekivalo u momentu pisanja ovog teksta, treba da daju jasniju sliku kako bi i niži nivoi vlasti uključujući i kantone znali u kom pravcu da djeluju i koliko bi u svojim budžetima sredstava bilo odvojeno za privredu.

Ekonomija

Upitnik za privrednike općine Bosanska Krupa

Dok se čeka jasnija slika u vertikalnoj liniji ekonomsko-političkih mjera i da li će biti novca sa viših nivoa i za koga, lokalne zajednice pokušavaju snimiti « kliničku sliku » vlastite privrede kako bi se znalo gdje je najkritičnije. Zbog toga je općina Bos.Krupa kao zadnje u nizu objavila Upitnik za sve subjekte koji bi u dvadesetak pitanja trebali da izmedju ostalog daju odgovore na to kako je pandemija COVID-a 19 uticala na njihovo poslovanje. Ovaj upitnik bi trebalo da popuni što veći broj privrednih subjekata kako bi i slika bila tačnija, jer malen broj subjekata neće dati stvarnu sliku stanja.Upitnik se može popuniti jednostavnim otvaranjem na web stranici općine Bos.Krupa.

Kao što je već poznato javni poziv Općine objavljen zadnjeg dana mjeseca aprila odnosi se na subvencije na kamate za kredite i otvoren je do 31.12.2020.godine, a na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća vijećnici su usvojili pored ove i odluku kojom su odobrili subvencije na komunalne naknade,odvoz otpada i subvenciju kod zakupa javnih površina.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 362 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1596 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa