UDRUŽENJE PODUZETNIKA VELIKA KLADUŠA TRAŽI HITNO OTVARANJE GP IZAČIĆ ILI GP MALJEVAC

srijeda, 25 Mart 2020 17:35

U svom saopćenju poduzetnici od nadležnih organa u BiH traže da poduzmu sve mjere kako bi se nevedeni granični prijelazi otvorili za nesmetan transport – uvoz i izvoz roba za potrebe USK-a.

 

Tekst saopćenje članova Udruženja poduzetnika Velika Kladuša prenosimo u cijelosti....

 

Poštovani,

          Sagledavajući novonastalu situaciju kao i moguće posljedice za privredu Velike Kladuše, pa i Unsko-Sanskog kantona u cjelini, a temeljem Odluke Načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, broj: 511-01-300-20-3 od 19.03.2020. godine, Udruženje poduzetnika Velika Kladuša zahtjeva od svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da, u saradnji za Stožerom civilne zaštite R. Hrvatske, Predsjednikom Vlade R. Hrvatske poduzmu sve mjere, te HITNO otvare GP Izačić (ili GP Maljevac) – GP Ličko Petrovo selo za nesmetano obavljanje transporta,  uvoza i izvoza roba za potrebe kantona.

Upozoravamo da, ukoliko se to ne dogodi u kratkom roku, privrednici Kantona će biti prisiljeni prekinuti bilo kakav transport što će za prvu posljedicu imati otkaz hiljadama uposlenih, kako u transportu tako i u firmama za čije potrebe se obavlja transport.ž

Logična posljedica prekida transporta će biti teška oskudica osnovnih životnih namirnica, lijekova i drugih sirovina neophodnih za zdravlje i život ljudi.

Navodimo primjer dva kamiona koja su u ponedjeljak,  23.03.2020. godine, istovremeno krenula iz Velike Kladuše jedan za Sloveniju, drugi za Albaniju. Kamion koji je išao u Tiranu, istovario je i utovario robu, te se vratio u Veliku Kladušu danas, 25.03.2020. godine. Kamion koji je krenuo u Sloveniju još nije ni izašao iz Bosne i Hercegovine, odnosno još stoji na GP Gradiška.

Također, insistiramo od svih nadležnih da poduzmu sve mjere kod nadležnih u R. Hrvatskoj kao i u EU da se omogući nesmetan transport (uvoz i izvoz) u sve zemlje EU, bez ikakvih zadržavanja na granici, te prestanak rigoroznih mjera kažnjavanja vozača koji vrše transport kroz zemlje EU, prvenstveno R Hrvatsku.

Apelujemo da učinite sve da se mjera (samo)izolacije vozača teretnih vozila uredi na identičan način kao što je to uradila Njemačka, jer sa trenutnim rješenjem naš transport će sam po sebi (zbog ograničenih ljudskih resursa) morati stati.

Smatramo realnim i izvodljivim i u interesu svih nas i svih zemalja da se formiraju tzv. zeleni (životni) koridori kojima bi se potputno nesmetano odvijao transport roba, proizvoda i sirovina neophodnih za kakvo takvo održavanje proizvodnje, a samim tim i zdravlja i života stanovništva u ovom teškom vremenu.

S poštovanjem,

Udruženje poduzetnika Velika Kladuša

 

Izvor:RTV USK

Zadnji put promjenjen srijeda, 25 Mart 2020 17:58
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 403 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1473 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa