Požar progutao višemilionsku tvornicu peleta firme Smrča

Noćas iza tri sata izgorjelo je kompletno postrojenje za proizvodnju peleta firme ''Smrča'' Bos.Krupa, čiji se proizvodni objekti nalaze na području Perne.Žrtava na sreću nema. Profesionalna vatrogasna jedinica Bos.Krupa je uspjela staviti požar pod kontrolu i jutros oko pet sati je ugašen. Direktno sa terena u jutarnji program našeg radija javio se Elvir Mulalić, rukovodilac profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, sa kojim je razgovarao Emir Sedić.

''Sinoć je dežurna smjena dobila dojavu da je došlo do požara na privrednom objektu, tj. na pilani doo 'Smrča'. Na lice mjesta je odmah izišlo jedno vozilo i dva vatrogasca. Po dolasku su ustanovili da gori jedan dio proizvodne hale sa skladišnim prostorom te su od vatrogasnog centra u Bosanskoj Krupi tražili dodatno pojačanje. Upućeno je još šest vatrogaca tako da nas je ukupno deset na licu mjesta zajedno sa uposlenicima doo 'Smrča'. U ovom momentu ne možemo reći o uzrocima pozara, radi se o nagađanjima, struja, peć, instalacija, međutim to ćemo prepustiti organima MUP-a. Što se tiče ovog dijela što se trenutno vidi, na jednoj od hala došlo je do požara gdje je pričinjena totalna materijalna šteta na kompletnim postrojenjima koja su se nalazili u hali, a pored toga tu su bili parkirani viljuškari i traktori. Ono što vidimo, jer je u fazi raščišćavanja, jesu uništena dva viljuškara i traktor s prikolicom. Pored hale došlo je do prenosa požara na još jedan viljuškar i putnički kombi te jedan teretni kamion. Štete su enormne, velike. Firma će osjećati posljedice, međutim ono što mi možemo uraditi jeste ugasiti požar i raščistiti kako bi došlo do potpunog gašenja što prije. Povrijeđenih nije bilo'' – kazao je Elvir Mulalić.

U ovim trenucima požar je uspješno ugašen te se trenutno radi na raščišćavanju prostora te pronalaženju uzroka ovog strašnog požara.

''U narednom periodu slijedi istraga organa MUP-a a vlasnicima totalna sanacija odnosno rekonstrukcija hala, povratak u prvobitno stanje. Što se tiče drugih privrednih subjekata, ali i ostalog građanstva, možemo samo preporučiti da ovo vrijeme, koje je relativno varljivo, ipak ostavlja upozorenje da se povede računa o svojim ložištima kod kuća, kotlovnicama, jer problem ili belaj ne bira ni mjesto ni vrijeme,ni osobu ni firmu ni kuću'' – nastavlja Mulalić.

Na pitanje kolege Emira, o kapacitetima vatrogasnih jedinca za zaštitu u ovakvim situacijama, Mulalić je kazao da su kapaciteti dobri, da su opremljeni i i popunjeni ljudskim resursima, a sama situacija na opštini je na zavidnom nivou, jer raspolažu jednom profesionalnom, dvije dobrovoljne jedinice, gdje imaju na raspolaganju blizu 40 vatrogasaca sa kojim mogu raspolagati.

Radio BK

SMRCA doo pozar 10

SMRCA doo pozar 2

SMRCA doo pozar 3

SMRCA doo pozar 5

SMRCA doo pozar 6

SMRCA doo pozar 7

SMRCA doo pozar 8

SMRCA doo pozar 9

 

Zadnji put promjenjen subota, 21 Decembar 2019 10:03
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 924 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1528 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa