Članak je filtriran: Septembar 2023

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela novu odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području Federacije, propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade, donesenu krajem kolovoza ove godine, današnjom odlukom je povećan broj proizvoda s devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. prosinca ove godine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), kruh polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), sol od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakoiranje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u vrećici kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za posuđe tekući litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka s predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu s predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvaćaju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

federalna.ba/Fena

Objavljeno u VIJESTI
četvrtak, 28 Septembar 2023 08:02

Zauvijek ušutkani tenk T55

Ove nedjelje na Crkvini, tačnije na platou Stražbenice, u znak sjećanja na ratna stradanja tokom agresije na Bosansku Otoku podići će se jarbol sa zastavom BiH. U ovaj projekt koji je krenuo na inicijativu Emira Bešića, a prihvatili ga brojni sugrađani svojim donacijama, među kojima i porodica Jezerkić na čijoj  zemlji se nalazi ovaj ratni podsjetnik, do sad je uloženo, prema riječima Bešića, oko 3000 KM i podrazumijeva pored betoniranog platoa, jarbol, solarnu rasvjetu i klupu, a da bi se potpuno završio  biće potrebno ukupno oko 7000 maraka, što će se prema riječima uključenih u  projekt, pokalo i prikupiti. Nadalje je potrebno urediti prilazni put, a u planu je izrada replike tenka T55, istog tenka koji je tokom skoro cijelog perioda agresije upravo sa Straženice sijao smrt po Otočkoj čaršiji i okolnim mjestima. Ideja je da upravo ovo mjesto, odakle je tenk djelovao, ostane kao podsjetnik  na ratne strahote, ali i na borbu ARBiH, 5  Korpusa i 511 Sbbr koji su negdje pred sam kraj rata uspjeli zauvijek ušutkati tenk T55 sa Stražbenice.

Građani se pozivaju da dođu kako bi se svi zajedno još jednom prisjetili svih onih koji su život dali za oslobođenje i kako bi zajedno u znak sjećanja na herojsku borbu boraca ARBIH otvorili ovo mjesto sjećanja. U nedjelju , 1.oktobra od 14 sati plato Stražbenice, Crkvina.  

Renata S.

Objavljeno u VIJESTI
četvrtak, 28 Septembar 2023 06:24

SERVISNE INFORMACIJE za dan 28.09.2023. godine

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo KD, SN kao ni narušavanja JRiM.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala dojava i intervencija.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 28 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća.

Danas, 28.09. ima planski prekid u isporuci vode:

- od 07.30 do 15.00 sati, Bosanska Krupa, Ul. Prvomajska (gornji dio) – sanacija kvara.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća.

-Za danas 28.09. planiran je prekid u isporuci električne energije:

- od 08.30 do 16.00 sati, radovi na dalekovodu RMK, bez struje će biti TS Energomont, TS Krčana nova, TS Tećija, TS Dolovi i TS Tećija II, i

- od 09.00 do 16.00 sati, TS Jaruga – radovi na TS.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima. Upozorenje na jutarnju maglu i odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 13 C , vlažnost zraka 82 % , dok je vodostaj rijeke Une 53 cm (NV-u opadanju).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Tokom mjeseca jula i avgusta 2023. godine održan je prvi set radionica na jačanju kapaciteta lokalnih aktera iz Novog Grada i Bosanske Krupe za strateško planiranje u cilju unaprjeđenja položaja mladih u ove dvije susjedne lokalne zajednice. Radionice su obuhvatile 41 učesnika, predstavnike opštinske uprave, institucija i organizacija iz Novog Grada koji rade sa mladima kao i mlade iz Bosanske Krupe koji su se prijavili za učešće u projektu.

Održane radionice su se odnosile na predstavljanje institucionalnog okvira za mlade na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, analizu trenutnog položaja mladih i postojećeg pravnog i strateškog okvira na lokalnom nivou te upoznavanje učesnika radionica sa elementima akcionog plana i metodologije definisanja strateških ciljeva, prioriteta i mjera na lokalnom nivou u vezi sa mladima

U narednom periodu je planiran nastavak radionica za predstavnike opštinske uprave, institucija i organizacija i mladih iz Novog Grada i Bosanske Krupe na definisanju konkretnih aktivnosti i mjera u formi akcionih planova za unaprjeđenje položaja mladih i njihovog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Pored navedenih, predviđeno je i organizovanje radionice za jačanje kapaciteta mladih Novog Grada i Bosanske Krupe za aktivno učešće u društvenim procesima u svojim lokalnim zajednicama kao i druge zajedničke aktivnosti u cilju socijalizacije i razvoja saradnje mladih Novog Grada i Bosanske Krupe.

Radionice su organizovane okviru projekta ,,Una connects 2023“ kojeg implementira UG Dar prirode iz Novog Grada podržanog kroz Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Kontinuirana poskupljenja repromaterijala, niske otkupne cijene, te obilne padavine i poplave, uslovile su jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Očekivani prinosi od proljetne sjetve bit će skoro prepolovljeni.

- Vremena su teška, a naročito za one koji se bave proizvodnjom na otvorenom. Gotovo sve nedaće koje su se mogle desiti, izredale su se u protekle četiri godine. Počelo je koronavirusom, nastavilo se kontinuiranim poskupljenjima, te naravno sušom, pa onda i ogromnom količinom padavina i poplavama. Prinosi od proljetne sjetve smanjeni su za više od 30 posto, pa zamislite kako će se to odraziti na stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju mlijeka po kojoj Unsko-sanski kanton prednjači u Federaciji Bosne i Hercegovine - kazao je predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Husein Selimović iz Sanskog Mosta.

Zbog svega navedenog, nažalost smanjuje se i broj poljoprivrednih proizvođača u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Težak rad, a sve je teže prehraniti porodicu na takav način. Cijena mlijeka u prodavnicama povećana je za pola marke, a nama otkupna cijena snižena za tri feninga. Kakva je to i čija politika, kako da se opstane na takav način? Kada se sve uzme u obzir, onda ne iznenađuju drastično smanjeni broj poljoprivrednih proizvođača, ali nažalost i sve manji broj komšija, odnosno prazne kuće i zatvorena poljoprivredna gazdinstva - riječi su predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka Krajina Cazin Ahmeda Lipovića.

Poljoprivrednici su uprkos svemu potvrdili pohvalnu saradnju i podršku Kantonalnog, pa i Federalnog resornog ministarstva u posljednjih nekoliko godina, ali se čak ni na takav način ne mogu sanirati posljedice nekontroliranih poskupljenja i vremenskih neprilika. Samo je Vlada Unsko-sanskog kantona u ovoj godini za podršku i poticaje poljoprivrednicima osigurala rekordnih devet i po miliona KM, ali već se ubrzano traži način za povećanje tog iznosa.

- Jedna od najtežih poljoprivrednih sezona, s obzirom da su vremenske neprilike uslovile niske prinose, a kada tome dodamo i niske otkupne cijene, jasno nam je da je naš poljoprivredni proizvođač u nezavidnom položaju. Nažalost, na evropskom tržištu je došlo do osjetnog pada otkupnih cijena i to se negativno odražava na sve poljoprivredne proizvodne oblasti. Mi smo ove godine osigurali devet i po miliona maraka, te još milion za kapitalne projekte i podršku razvoja mladih poljoprivrednika u ruralnim sredinama. Sada nam je sasvim jasno da to, nažalost, neće biti dovoljno, pa ćemo pokušati pomoći dodatnim sredstvima za pomoć svim poljoprivrednicima prilikom jesenje sjetve - istakao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a Adis Džanić.

Najavljeno je kako bi ovogodišnja sredstva za poljoprivredu trebala predstojećim rebalansom budžeta biti uvećana za otprilike 20 posto, čime će se na određeni način barem pokušati ublažiti teška godina poljoprivrednika u USK-u.

federalna.ba/Fena

Objavljeno u VIJESTI
srijeda, 27 Septembar 2023 07:16

SERVISNE INFORMACIJE za dan 27.09.2023. godine

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

-Dana, 26.09. u periodu od 07.10 do 08.10 sati, desila se SN, Bosanska Krupa, Ul.Sokakod strane NN lica, prilikom obilaženja vozilom udario drugo putničko vozilo i napustio mjesto, materijalna šteta, po pronalasku NN lica i vozila slijedi prekršajna prijava protiv istog.

-Dana, 26.09. u 08.30 sati, desilo se narušavanje JRiM, Bosanska Krupa, Ul.Unska, TC po anonimnoj dojavi od 23.09.2023.godine po pregledu kamera i prostora gdje se nalaze metalni kontejneri za odlaganje komunalnog otpada snimljeno je NN lice kako prevrće kontejnere, lice je pronađeno, te za naročito drsko ponašanje i činjenje navedenog uručen mu prekršajni nalog.

-Dana, 26.09. u 11.00 sati, desilo se narušavanje JRiM, Bosanska Krupa, Ul.gen. Mirsada Sedića na autobuskoj stanici od strane 2 punoljetna lica, 1 lice fizičkim napadom na 2 lice, 2 lice ispoljavalo naročito drsko ponašanje, po kompletiranju predmeta slijedi prekršajna prijava na oba lica.

-Dana, 26.09. u 23.40 sati, desilo se KD Bosanska Krupa, Ul.gen. Mirsada Sedića , od strane 1 lica, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, lice lišena slobode i zadržano, zavedena kriminalistička obrada, slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu o počinjenju KD protiv 1 lica.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala dojava i intervencija.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 29 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća.

Danas, 27.09. ima planski prekid u isporuci vode:

- od 08.00 do 12.00 sati u Bosanskoj Otoci naselje Vrletnica-radovi na mreži.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća.

-Za danas 27.09. planiran je prekid u isporuci električne energije:

- od 09.30 do 15.00 sati, radovi na TS Veliki Badić, i

- od 08.30 do 16.00 sati, MZ Pištaline naselje Oraščani izlaz prema Jezerskom- radovi NN mreži.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima. Upozorenje na jutarnju maglu i odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 15 C , vlažnost zraka 92 % , dok je vodostaj rijeke Une 65 cm (NV-u opadanju).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

GNK Bratstvo je ostvarilo gostujuću pobjedu od 2:0 nad ekipom Bajer 99 i vratilo se iz Velagića kod Ključa sa tri boda, dok je Sloga poražena u Kiseljaku sa 3:0. Nakon sedam odigranih kola Bratstvo je na četvrtom mjestu sa 11 osvojenih bodova, dok je Sloga deseta sa sedam bodova. 

Nogomaši Željezničara upisali su drugu uzastopnu pobjedu.  Uvjerljivo su sa 6:0 slavili nad ekipom Kamenice iz Bihaća i lideri su na tabeli Kantonalne lige USK-a. Djevojke iz ŽNK Željezničar poražene su u Posušju sa 2:1 od ekipe Intera.

U srijedu,27.septembra GNK Bratstvo od 15 sati na SRC "Ade " u okviru šesnaestine KUP-a Bosne i Hercegovine dočekuje ekipu "Zvijezda 09" iz etno sela Stanišići kod Bijeljine, člana Premijer lige BiH.  Igra se samo jedna utakmica i prilika je da nakon pobjeda nad N.K."Rama", člana druge lige FBiH grupa Jug i pobjede nad Gradinom, članom prve Lige FBiH nastavi svoj pobjedonosni niz nad članom najelitnijeg nogometnog razreda u BiH.

Emir S.

Objavljeno u SPORT
ponedjeljak, 25 Septembar 2023 11:04

Danas zasjeda Skupština USK

Danas se održava 8.redovna sjednica Skupštine USK. Pred zastupnicima će se, između ostalih tačaka, naći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima USK kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima.Sindikat policije USK je ranije na konferenciji za medije tražio povlaćenje ovih tačaka sa dnevnog reda, jer kako su istakli pomenuti zakoni nisu usaglašeni sa Sindikatom. Između ostalog na dnevnom redu je i Prijedlog strategije razvoja sporta na USK 2023-2027, a na dnevnom redu su i Nacrt zakona o slobodi mirnog okupljanja i javnim priredbama.

RTVUSK

Objavljeno u POLITIKA

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

Dana, 23.09. u 23.40 sati, desilo se KD Bosanska Krupa, Ul.Pazadžik, radom policijske patrole na terenu osumnjičeno 1 lice, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, lica lišena slobode, zavedena kriminalistička obrada, slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu o počinjenju KD protiv 1 lica.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala dojava i intervencija.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 167 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 14 lica.

 

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća.

Danas, 25.09. nema planskih prekida u isporuci vode.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Za danas 25.09. planiran je prekid u isporuci električne energije:

- od 08.30 do 16.00 sati, zbog radova na dalekovodu RMK – tom prilikom bez električne energije bi bili TS Dolovi, TS Tećija, TS Krčana nova i Energomont.

Napomena: Navedeni radovi bit će otkazani ako vremenski uslovi ne budu dozvoljavali radove na istom.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima. Upozorenje na jutarnju maglu i odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14°C , vlažnost zraka 100 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 91 cm, u Bosanskoj Otoci 152 cm, a rijeke Krušnice 194,9 cm (NV-u porastu).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 5

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1346 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa