Članak je filtriran: Decembar 2019

AZEMINA HALKIĆ iz Bosanske Krupe dobitnica je LED televizora u nagradnoj igri RED computersa i Radija Bosanska Krupa koju smo realizirali od 27.decembra.Svakog dana izvlačili smo finaliste kojih je ukupno bilo 35. Finalnom izvlačenju koje je realizirano u našem programu 31.decembra od 10 sati u studiju Radija Bos.Krupa pored voditelja nagradne igre Emira Sedića, šefa marketinga Berzada Ezića i vd urednice programa RadioBK Renate Sedić koja je i izvlačila sretnog dobitnika prisutna je bila i jedna od finalistica,naša slušateljka Emina Hasanović. Sretnoj dobitnici Azemini Halkić želimo da uživa u svojoj nagradi,našim prijateljima i poslovnim partnerima firmi RED computers mnogo ličnog i poslovnog uspjeha u novoj 2020.godini, a vama dragi slušaoci Radija Bosanska Krupa svako dobro u novoj godini.

radio

Ne samo glasom na frekvenciji Radija Bosanska Krupa - 97,5 Mhz, nego i pisanom rječju i slikom na našem web portalu, pratili smo događaje na području općine Bosanska Krupa i Unsko-sanskog kantona te smo za novogodišnje izdanje radijskog programa i za našu web stranicu, izdvojili, sabrali, skratili i u nekoliko riječi opisali događaje u 2019.godini.

Prva sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa u 2019.godini a 28.po redu, bila je možda i najkraća redovna sjednica Općinskog vijeća ikada- bez diskusije usvojene su obje tačke koje su bile na dnevnom redu. Vijeće je održalo ukupno deset sjednica a rad za ovu godinu završilo je 37. redovnom sjednicom koja je održana 26.decembra kada je usvojen i budžet općine Bosanska Krupa za 2020.godinu.

„S pravom očekujemo mnogo od ove godine“ rekao je u januaru 2019.,     u razgovoru za Radio Bosanska Krupa, načelnik općine Armin Halitović dok je Elvira Mehić, predsjedavajuća Općinskog vijeća, gostujući u našem programu rekla „Našem narodu trebaju pozitivne vrijednosti“.

O radu općinskih organa sliku daju neki od brojnih naslova: „Prezentirano idejno rješenje izgradnje mosta u Bosanskoj Otoci“, Projekt „Dijaspora za razvoj“ u tri dana realiziran u Bosanskoj Krupi, Potpisan ugovor o kupoprodaji zemljišta između firme Ringspann i Općine Bosanska Krupa, Općina Bosanska Krupa finansira omladinske start-up biznise, Prezentirani projekti sanitarnih deponija u Bihaću i Bosanskoj Krupi, Putem Omladinske banke potpisano 13 ugovora vrijednih 26.622 KM, Kroz MEG projekt smanjeni gubici vode za 9,2% - najavljen nastavak saradnje, Nastavak radova na izmjeni azbestnih cijevi iz vodovodnog sistema Bosanske Krupe,“Noć BiH u Frankfurtu“, „Danas počeli radovi na rekonstrukciji raskrsnice puta M-14 i ul.Prvomajska“, Potpisani ugovori za podršku poduzetnicima iz Bosanske Krupe, Nastavljaju se radovi u PZ“Vatreni mlin“,novi ugovor vrijedan 210 000 KM, Iz ekoloških naknada za 2019.godinu za nabavku cisterne za JKP „10.juli“ osigurano 48.00 KM, Nacrt dokumenta “Plan zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima USK” u završnoj fazi, Novih 1000 m asfalta na arapuškoj cesti, Počeli su radovi na sanaciji mosta na Unadžiku, Nova školska zgrada u Pištalinama...

Pratili smo i štrajkove prosvjetnih radnika, ljekara, zdravstvenih radnika, aktivnosti kantonalnog i državnog tužilaštva na suzbijanju kriminala i korupcije te migrantsku krizu na području Unsko-sanskog kantona.

Veliki broj naslova na web stranici pratio je ratni put 511.slavne, 505. viteške i 5.Korpusa i datume kojima su obilježeni događaji i sjećanja na vrijeme proteklog rata: 27.godišnjica agresije na Bosansku Krupu i Bosansku Otoku, sjećanje na Jasminku Čaušević , Dan Armije, Faraoni, Prva zakletva u Jezerskom, Osmača, Crkvina, Mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Mostobran Mašići, Put heroja Šerbule, Marš mira „Srebrenica“, „Cvijet Srebrenice u parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi“, komandanti Crnkić i Sedić, 1. septembar – Dan 511.slavne i 17.septembar - Dan oslobođenja koji je obilježen rođendanskom tortom za Bosansku Krupu, Noćnim balom voljenom gradu i koncertom Adisa Lizala i grupe Divanhana. Po prvi put domaćin obilježavanja 21.oktobra – Dana 5.Korpusa ove godine bila je općina Bosanska Krupa...

''Znam da preko je bolje, ali preko nije moje...'' poručili su maturanti na Maturijadi, Učenice generacije iz četiri bosanskokrupske osnovne škole su Elma Velić, Lejla Dupanović, Medina Dizdarević i Majda Harčević, Mališani Druge osnovne škole obilježili okončanje projekta “Mi imamo pravo naučiti živjeti zdravo”, „Dajte nam mogućnost da gradimo budućnost“ rekli su srednjiškolci 17.novembra obilježavajući Međunarodni dan srednjoškolaca. Četiri bosanskokrupske gimnazijalke ostvarile su izvrstan rezultat na natjecanju na Owlipia intelektualnoj platformi, NASA-ina misija iz Bosanske Krupe – Kockice iz Opće gimnazije odletjele u svemir priča je profesorice i inicijatorice ove misije iz bosanskokrupske gimnazije, Amne Dervišagić...

Pratili smo brojne manifestacije među kojima i sajam organske proizvodnje, sajam meda, sajam domaćih ekoloških proizvoda, starih rukotvorina i starih zanata - „Zlatne ruke žena Jezerskog“ kao i novogodišnji sajam...

Svojim djelima kulturnu scenu Bosanske Krupe obogatile su izložbe likovnih umjetnika i promocije knjiga a posebno 26. po redu književni susreti „Stazama djetinjstva“. „Deseta vrata pakla“ autora Rezaka Hukanovića i „Radi Tebe“ Jusufa Bajrektarevića samo su neke od promocija knjiga održanih u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.Svoje radove izlagali su likovni umjetnici Suad Salihović, Melisa Jusić, Salih Suljanović, održana je Izložba „Na marginama društva- priča Roma“, 49.Likovna kolonija „Krušnica“, „Strip- radionica „ Ismeta Erdića i Osmana Hajdarevića, promocija strip-albuma Ismeta Erdića pod nazivom „Kulin- tajna slanih izvora“ te izložba 'Hijo de la Luna' – dašak svemira u Bosanskoj Krupi. Održan je i 18.Festival folklornog stvaralaštva u Bosanskoj Otoci kao i Deveta regionalna smotra horskog stvaralaštva u Bosanskoj Krupi.

Na našoj web stranici mogli su se pratiti i uspjesi naših sportista: Zinedin Mustedanagić, dijamant sa Une briljirao u pobjedi BiH, Ahmed Kekić iz Bosanske Otoke prvak BiH u šahu,Alem Veladžić karatista – Balkanska medalja u Bosansku Krupu, Iman Begić bronzana u Bregenzu, košarkaš Eman Šertović pod budnim okom skauta sa američkih koledža, Muhamed Nuhić učesnik golmanskog kampa „Asmir Begović“, biciklistički reprezentativac Nedžad Mahmić u Minsku, Projekt „Football no limits“ kreće iz Bosanske Krupe ...

Turističko-sportske i vjerske manifestacije obilježili su naslovi: Pet godina Rotary kanjona, za čistu peticu! Sedamnaesta „Potraga za kraljicom Une“ i najduža mladica do sada, „Unski lađari“, „Una regata“, „8.susreti hadžija“, „Dani reisa Čauševića“, Godišnja misa u crkvi „Imena Marijina“...

Nažalost bilo je loših vijesti koje su u naslovima govorile o saobraćajnim nesrećama i stradalim osobama, požarima na stambenim objektima, školi u Čavi i požaru koji je progutao višemilionsku tvornicu peleta firme Smrča U Bosanskoj Krupi.

Nekoliko stotina naslova objavljeno je u proteklih 365 dana na našoj web stranici i nemoguće ih je sve „složiti“ ni vremenski ni tematski jer to nije moguće ni u životu..Za kraj ostavili smo jednu novu priču koja traje i koja donosi obilje radosti, muzike i zabave .Riječ je o „Meggle – zimskoj priči“ s kojom u utorak ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu.

Pripremila: Senada Avdagić

Jučer je održan deveti po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ u sjećanje na novinara Ibrahima Skenderovića, uposlenika Radija Bosanska Krupa, koji je preminuo prije 11 godina.                                        

Memorial se organizuje po ideji Roberta Limonte iz Udruženja „Skitnice od mira“ i uz podršku „Radija Bosanska Krupa“ kojim se daje prilika učenicima osnovnih škola da izraze svoje ideje, kreativnost, originalnost i maštu kroz jedan od nekoliko novinarskih izraza – pisanom rječju, fotografijom, izgovorenom rječju.

Separator3

A ko je zapravo čovjek i novinar, Ibrahim Skenderović, kojem je posvećen ovako poseban Memorial? Rođen je u Varoškoj Rijeci, općina Bužim, 7.oktobra 1948.godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Bosanskoj Krupi a Filozofski fakultet u Beogradu. Cijeli radni vijek bio je u novinarstvu. Nakon 19 mjeseci teške bolesti, na ahiret je preselio 28.decembra 2008.godine .

U bogatoj novinarskoj karijeri,bio je dopisnik dnevnog lista „Oslobodjenje“ više od 20 godina te Unsko- sanskih novina „Krajina" od njihovog osnivanja. Njegov glas bio je prepoznatljiv i na talasima Radija Federacije kao i BH radija 1. Također, njegovi prilozi emitovani su i na Televiziji Unsko-sanskog kantona te Federalnoj televiziji.

Smrt ga je zatekla kao uposlenika „Radija Bosanska Krupa“ čiji je urednik bio tokom troipogodišnje agresije na našu zemlju a posljednjih 12 godina života radio je na mjestu urednika informativno- političkog programa.Za svoj rad u novinarstvu dobio je najviše općinsko priznanje Plaketu općine Bosanska Krupa.

Ibrahim Skenderović

Na ovogodišnji, deveti po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ radove su poslali učenici osnovnih škola sa područja općine Bosanska Krupa – Prve i Druge osnovne škole, Osnovne škole „Otoka“ i Osnovne škole „Jezerski“ te dvije sa područja općine Bužim – iz Osnovne škole „Bužim“ i Područne škole „Varoška Rijeka“.

Za ovogodišnji Memorial pristigli su radovi sa temama u četiri sekcije: novinarska, literarna, poezija i fotografska . Žiri u sastavu: Ejla Skenderović, Hatidža Skenderović, Roberto Limonta iz Udruženja „Skitnice od mira“ te Elma Velić i Senada Avdagić iz Radija Bosanska Krupa uopšte nisu imali jednostavan zadatak- izabrati one radove koji su „malo drukčiji“ iako su svi bili za „čistu peticu“. Pobjednici po sekcijama su: Sara Osmanagić je dvostruka pobjednica jer je osvojila prvo mjesto u novinarskoj sekciji za rad pod nazivom „Različiti, ali svi smo ljudi“ a u literarnoj za rad pod nazivom „Moj grad u budućnosti – šetnja Krupom“. Najljepšu pjesmu napisao je Amar Alidžanović pod nazivom „Pronađi sebe“ dok je najljepša fotografija Sebile Jusić pod nazivom „Đul bašta“.                

Uz veliko hvala učenicima, njihovim nastavnicima-mentorima i školama, svim učesnicima „Memoriala Ibrahim Skenderović“ uručene su zahvalnice i prigodni pokloni nakon čega su prvonagrađeni učenici pročitali svoje radove. Također, porodica te predstavnici Udruženja „Skitnice od mira“ i JP „Radio Bosanska Krupa“ obišli su mezar Ibrahima Skenderovića i položili cvijeće.

RadioBK

Memorijal Ibrahim Skenderovic 11

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2

Memorijal Ibrahim Skenderovic 8

Memorijal Ibrahim Skenderovic 16Memorijal Ibrahim Skenderovic 14

Memorijal Ibrahim Skenderovic 17

Memorijal Ibrahim Skenderovic 21Memorijal Ibrahim Skenderovic 20

Memorijal Ibrahim Skenderovic 22

Memorijal Ibrahim Skenderovic 23Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 3

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 1

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 5

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 6

Memorijal Ibrahim Skenderovic 24

Putem javnog konkursa za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u svrhu dodjele sredstava za unapređenja poduzetničkih zona, Općina Bosanska Krupa je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dobila grant sredstva u iznosu od 136.330,00 KM.

Novac je danas nakon potpisivanja ugovora između načelnika Armina Halitovića i ministra Amira Zukića postao operativan i uskoro će služiti za izgradnju interne saobraćajnice, oborinske kanalizacije i ugradnju termo fasade na objektu Centra za podršku poduzetništvu u Poslovnoj zoni „Pilana“.

„Modernizacija PZ Pilana - Plan 500+“ naziv je projekta s kojim je Bosanska Krupa aplicirala krajem oktobra ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 242.320,18, od čega je Općina u budžetu osigurala 105.990,18.

Realizacijom ovog projekta koji traje oko 8 mjeseci završavaju svi radovi i prestaju sva ulaganja u Poslovnoj zoni „Pilana“. Dakle, bit će izvršena rekonstrukcija preostalog dijela interne saobraćajnice i oborinske kanalizacije, što će omogućiti adekvatan pristup postojećim objektima i parcelama za koje su investitori već iskazali interes

Također, kroz projekt će se ugraditi termo fasada na Centru za podršku poduzetništvu (BSC), koji je smješten u PZ. Na ovaj način će se maksimizirati funkcionalnost i postići ekonomičnost BSC-a, te omogućiti odvijanje edukacija i seminara za firme u PZ tokom cijele godine.

Na osnovu prethodno urađene analize Općina će osigurati i obuku radne snage prema potrebama firmi u „Pilani“ za minimalno 30 radnika, zatim tri radionice za jačanje vještina srednjeg menadžmenta za 36 lica, usluge finansijskog savjetovanja, poslovnog planiranja, marketinga i sl. za najmanje 3 firme, a sve zajedno će potpomoći otvaranje 60 radnih mjesta do kraja projekta.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

U sklopu manifestacije ''Meggle zimska priča'', u Domu kulture u Bosanskoj Krupi održana je kreativna radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, koju je vodio profesor likovne kulture Ismet Erdić sa saradnicima. Projekt je podržan od strane ProBudućnosti i Caritasa, a u organizaciji JU ''Centar za kulturu obrazovanje i informisanje''.

Preko trideset i petoro djece učestvovalo je u radionici, koja je bila edukativno-zabavnog karaktera, ali i takmičarskog, gdje su učesnici pokazali zavidnu kreativnost i požrtvovnost, ali i raspoloženje za druženje u ovim pretprazničnim danima. Dva sata rada i učenja, dobre zabave i druženja, zaključili su izložbom čestitki i nakita, koji su pravili na radionici, ali i razgovorom o budućim sličnim projektima, za koji su djeca i više nego raspoložena.

U sklopu Meggle zimske priče, koja traje već pet dana, imali smo priliku vidjeti i učestvovati u raznim aktivnostima te koncertima različitih bendova i umjetnika, dok se polako pripremamo za novogodišnju noć i doček na otvorenom. Danas u 18h u Domu kulture je književno kazivanje ''Od Ćopića do Šehića'', prof.dr.Šeherezade Džafić i magistrice Azre Ičanović, a od 20h je koncert na otvorenom, na šetalištu, tamburaškog sastava ''Bedem''. To je uvertira za sutrašnja dešavanja, gdje će se od 14h održati dječja nova godina s prigodnim programom i dodjelom paketića, a od 20h u novu 2020.godinu uvodi nas grupa Linija života.

Sve ove aktivnosti su u organizaciji općine Bosanska Krupa u saradnji s JU ''Centar za kulturu obrazovanje i informisanje'' Bosanska Krupa.

 

Elma V.

Meggle kreativna radionica 1

Meggle kreativna radionica 3

Meggle kreativna radionica 4

Meggle kreativna radionica 5

Meggle kreativna radionica 6

Ulazimo u samu završnicu novogodišnje nagradne igre u kojoj vas naši i vaši prijatelji firma RED computers nagradjuje LED televizorom!

Od petka, 27.decembra od kada je krenula nagradna igra, u dnevnom izvlačenju učesnika finala, u bubnju se do danas nalazi 28 imena naših slušaoca…U našoj nagradnoj igri možete učestvovati još sutra, 31.decembra u jutarnjem programu,a onda od 10 sati uživo u prisustvu predstavnika firme RED computers izvućićemo sretnog dobitnika LED TV-a. Zato budite sa nama!!!

RED COMPUTERS I RADIO BOSANSKA KRUPA VAM ŽELE MNOGO SREĆE!!!!

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

28.12.u 01,20 sati Bos.Krupa ul.Patriotske lige narušavanje javnog reda i mira drskim ponašanjem od strane 1 lica.Lice lišeno slobode.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 01,40 sati Bos.Krupa ul.Patriotske lige narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem i nepostupanjem po zakonitoj naredbi OSL-a od strane 1 lica.Lice lišeno slobode i zadržano.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 19,30 sati Ostružnica prijava krivičnog djela oštećenje tuđe stvari od strane 1 lica.Lice lišeno slobode i zadržano.Uviđaj izvršen.Nakon kompletiranja predmeta slijedi izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

-Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervencije i dojavu o požaru 28.12. u 12,07 sati ul.Pazadžik požar dimnjaka caffe bar E4.Na lice mjesta izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.Požar ugašen u 12,40 sati.

29.12. u 20,30 sati ul.Aleja zlatnih ljiljana požar dimnjaka na stambenom objektu. Na lice mjesta izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.Požar ugašen u 21,00 sati

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 137 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućenih 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 15,00 sati planski prekid u isporuci vode u ul.Prvomajska i Crkvina.Radovi na mreži.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva  na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mjestimično vlažnim i kliskim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -3 C , vlažnost zraka 79 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 108 cm a u Bosanskoj Otoci 144 cm   (NV).

Mještani mjesne zajednice i džemata Veliki Dubovik u općini Bosanska Krupa već petu godinu za redom organizirali okupljanje porodica Šehida iz Cazina i Bosanske Krupe čiji su najmiliji položili svoje živote u borbama za osolobodjenje podgrmečkih sela tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.godine.

Na spomen obilježju, koje je podignuto 2015.godine, u znak zahvalnosti i sjećanja članovi porodica, predstavnici organizacija porodica Šehida općine Bosanska Krupa i grada Cazina, predsjedavajuća općinkog vijeća i vijećnici u Općinskom vijeću Bos.Krupa te predstavnici grada Cazina, položili su cvijeće i proučili Fatihu za devetoricu Šehida,pripadnika ARBIH.

Prisutnima se obratila i predsjedavajuća Općinskog vijeć Bos.Krupa Elvira Mehić koja je istakla veličinu žrtve koja je podnesena u vremenima borbe za opstanak te se zahvalila svima koji dolaze,posjećuju kako mjesta stradanja tokom agresije tako i spomen obilježja te ne dozvoljavaju da se ta žrtva ikada zaboravi.

Predsjednica organizacije porodice šehida općine Bosansak Rkupa, Aiša Šabić, kazala je da se ovakva dešavanja moraju obilježavati, da se zna ko je bio agresor a ko se branio te da se šehidi nikad ne zaborave. Hašim Grošić, predsjednik mjesne zajednice Veliki dubovik, evocirao je uspomene na poginule Dubovičane, ali i na ratna dešavanja u podgrmečkim selima. Iako tužan dan i prilika da se susretnu, dan puno ponosa, istakao je Jusuf Bajrektarevic, ispred delegacije iz Cazina, koji je naglasio da je ARBiH bila ta koja je srčano i hrabro, ali prije svega zajedno, branila BiH i njene građane.

Od devetorice boraca ARBIH koji su 1995.godine poginuli prilikom oslobadjanja podgrmečkih sela najstariji je imao 56,a najmladji 20 godina.

Elma V.

Dubovik 28.12 1

Dubovik 28.12 4

Dubovik 28.12 5

Dubovik 28.12 7

Dubovik 28.12 8

 

Dubovik 28.12 11

Dubovik 28.12 12

Dubovik 28.12 13

Lijepi petak,mada posljednji ovogodišnji,došao je svečano u najljepšu bosanskokrupsku ustanovu."Zime nema",ali kao da je snijeg do prozora stigao,ima mnogo dječje radosti u čast godišnjeg doba u kom se smjenjuju brojevi koje godine nose kao osobni dokument.
Čula su djeca,ima i mjesec dana,ode Stara-dolazi Nova.Odmah ih je znatiželja zagrlila,u svoje duše su je primili i želje poželjeli,pisma Djedu Mrazu poslali.I čekali i prstice grizli kad učiteljice,tate i mame ne vide.Svaku noć mrazovske korake prije spavanja poželjeli.
Javio je Djedek odraslima da sigurno stiže , a oni čuvali tajnu sve dok Djedek putnik svjetski,u petak, nije sa hohohoho pokucao na vrata bosanskokrupskog Vrtića.Stigao je "glavom i bradom" da im sreću još veću poželi u Novoj.Dugo putovao ,mnogo njihovih vršnjaka zagrlio ,a onda od okićenog Vrtića i ljepote u Bosanskoj Krupi umalo na "nos pao".Mnogo se je svemu obradovao,kroz okiceni grad prošao i sve u Vrtiću okom snježnim i plavim zabilježio i dječjem se nakitu obradovao.Kada je na hohoho čuo dječju dobrodošlicu i veliku radosnu graju ,srce mu na planetu Zemlju ličilo ,a kad je djecu u ruhu novogodišnjem vidio ,onda je ono vasiona postalo.Mrazac Djedek je ugledao njihove (dva puta veće) okice i njihov osmijeh širok kao dvaput Una u Bosanskoj Krupi.Od uzbuđena Mraz je odmah sjeo i i čašu vide potražio.Na veliku torbu svoju zaboravio,paketice u saonicama zaboravio.A tete ,tete sve znale,pa su sve poklone dobro čuvale.Djevojčice,dječaci,najbolji Djedovi radoznalci,s imenima drugarskim svojim,vrtićkim iskaznicama raznim kao Bubamare,Pačići,Leptirići,Ribice i Pčelice i ko zna kroz godine šta sve ne,Djeda pitanjima "posuli",o radostima pričali,ali i njegovu pomoć potražili.Pronašli su krivca.Djedovim se darovima obradovali,ali,ali mu se i požalili.I kazali:djede patuljci su krivi,nismo mi,mada tata i mama sve krive nas.Tajno su Djedu rekli da su krivci njegovi pomoćnici-patuljci koji su njihove igračke,čak i miša kvarili,u noći njihove slatkiše grickali,tatinu i maminu colu tajno pili,ponešto i polupali i njihovu odjeću za vrtić isprljali.Djeda sve slušao,lijepu im priču ispričao,ali svoje patuljke zaštitio i provjeru dječjeg protesta obećao.U Novoj ,ko pokvario sve ce morati popraviti i ko novo u dječje domove poslati,kazao je Djed i malkice okom pkavin mignuo.
Pjesmice su djeca Djedu darivala.Zanimljivim djedovim pričama nije bilo kraja,ali ni slatkim radostima iz "lizalo-bombona torbe "koju je iz daleka na svom ramenu nosio Djeda Mraz, sa poklobima za svoje doživotne dječje drugare.
Djed u svojoj vječnoj crvenoj odjeći,s teškim putnim čizmama,gledao je svoje najdraže u svečanim vilinskim odjećama ,najviše posuđenim iz Snježnog kraljevstva,aluli i sve kuhare,vatrogasce,policajce,gusare,supermene,vilenjake,vještice,čak i mačke i gospe od Krupe.Mlade gospođice i mladi gospodinčići i naravno-leptir mašna je tu,šeširiçi,češljići i sva ta moda praznična.
Djeda Mraz je radost u Vrtić donio,djeca dušu otvorila i Sretnu Novu poželjela-svojim drugarima ili bolje reći svoj djeci svijeta,svojim najbližim i naravno svima u Vrtiću i gradu.
Igralo se,pjevalo.Prijepodne-Djeda i djeca,a pred veče :djeca i roditelji.A uvijek su tu učiteljice i svi iz Vrtića da se ispiše još jedna nezaboravna priča koja je za kraj donijela "svjetlo u tami noçi" kada je paljenjem svjećica obasjan put Novoj godini iz dvorišta i bosanskokrupskog Vrtića.Uz želje.Da svi u njoj budu dobri i sretni i da takav svijet djeci pruže i naravno dogodine opet zajedničkog Djeda Mraza, u praznične dane, zasluže.
A on već zna i već piše:Ja dolazim i u narednoj opet ,jer ste vi iz Krupe svi za pet,kupio sam kartu za slijedeći let i još više darova ću djeci donijet.Hvala Stara,dobra si ti bila-mnogo si nas naučila.Mi idemo,djeca krupska, da cekamo, svi kažu još bolju Novu,na radost svih dobrih velikih i malih i na radost svoju.Sretna 2020.

Dževada Štancl

80329469 2842482455815140 6256155251477315584 n

80708756 634639923963579 7239034323616137216 n

n

80526680 749212922249159 2996349415402242048 n

80835833 2655107641205782 6651878290996854784 n

Stranica 1 od 7

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1338 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa