USK još uvijek neće ići u direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa

U Unsko-sanski kanton dosad je dopremljeno 1.000 doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa i sve vakcine su utrošene - rečeno je Feni u pismenom odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo USK koji potpisuje direktorica prim. dr. Zarina Mulabdić.

Očekuje se da Unsko-sanski kanton 31. marta dobije 762 doze Pfizer - BioNTech vakcine koja će biti raspoređena po zdravstvenim ustanovama u tom kantonu.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo USK, do sad je vakcinu primilo 1.000 osoba, a prema prioritetu, riziku i Planu vakcinacija.

Iz ovog zavoda napominju da još očekuju informacije o utrošku vakcina s terena od zdravstvenih ustanova sa Kantona.

Plan vakcinacije za taj kanton postoji, a vakcinacija će se odvijati prema prioritetima shodno planu vakcinacije i ovisit će o količini vakcine odnosno o njenoj raspoloživosti.

Proces prijave stanovništva za vakcinaciju je u toku, a u ingerenciji je zdravstvenih ustanova Kantona, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

Kako navode, prema informacijama i uputama s federalnog nivoa, država će osigurati dovoljnu količinu vakcine, te USK-a shodno toj informaciji za sada neće ići u direktnu nabavku vakcine za stanovništvo. 

- U slučaju potrebe i ova opcija će biti razmatrana, posebno iz razloga što su Vlada Kantona i ZZO zainteresirani za nabavku vakcine - kaže se u izjavi za Fenu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 448 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2581 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.