U Kantonalnoj bolnici u Bihaću otvoren i treći 'Covid - odjel'

Pogoršana zdravstveno - epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu (USK) uslovila je povećanje broja hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, odnosno otvaranje i trećeg COVID-odjela.

"Trenutno imamo 74 hospitalizirana pacijenta zbog posljedica infekcije COVID-19, od čega je 12 osoba na respiratoru. Zbog takve situacije, bili smo primorani otvoriti i treće COVID-odjeljenje, jer smo samo prošlog četvrtka imali 27 prijema. Stanje se pogoršalo u državi, pa tako i kod nas u kantonu", rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Naglašena je važnost pridržavanja, odnosno poštivanja svih mjera i preporuka o ponašanju zbog pandemije koronavirusa.

"Nažalost imamo veći broj pacijenata s težom kliničkom slikom i najvažnije je da pokušamo sačuvati svaki život. Naš zdravstveni sistem ponovo trpi veliki pritisak, a dovoljno je reći da imamo 16 raspoloživih respiratora, te po deset anesteziologa i anestetičara. Zbog svega toga je vrlo važno da svi budemo maksimalno odgovorni i savjesni", kazala je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić potvrdila je kako je u dosadašnjem procesu vakcinacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine upotrijebljeno svih 1.000 dobijenih doza vakcina.

"Vodimo se time da vakcina što prije bude upotrijebljena, što znači da se odmah vakciniše onaj koji to želi, naravno uvažavajući prioritete. Imamo situacija da ljudi iz grupa prioritetnih ili visokorizičnih odbiju vakcinaciju, međutim do sada smo dobili 1.000 doza vakcine AstraZeneca i sve je upotrijebljeno", dodala je Mulabdić.

Članovi Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva i dalje insistiraju na hitnim izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, kako bi se policijskim službenicima u potpunosti omogućila ingirencija nad provedbom svih mjera kojih bi se građani trebali pridržavati.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 580 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1740 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.