Krizni štab USK: Ukidanje karantina i policijskog sata je ishitreno, o tome se trebalo razmišljati nakon 1. maja

srijeda, 29 April 2020 17:37
FOTO: RTV USK FOTO: RTV USK

Od 64 uzorka testiranih u protekla 24 sata, na području Unsko-sanskog kantona prema laboratorijskom nalazu ukupno je pozitivno 11 osoba.

 

Ovakvi podaci su više nego zabrinjavajući istaknuto je na danas održanoj press konferenciji Kantonalnog kriznog štaba u Bihaću.

Sve je to posljedica popuštanja mjera, ukidanja karantene i policijskog sata kao i nesavjesnih građana koji ne poštuju propisane naredbe, rečeno je.

Povećanom broju zaraženih mogli bi doprinijeti i prvomajski praznici kao i dolazak bh. građana iz Evropske unije, što je dovelo do tog da Sanski Most već ima pet pozitivnih na koronavirus.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantna i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite, Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i Zarina Mulabdići, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK upozorili su na ovaj nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, samo nekoliko dana nakon ukidanja nekih od mjera koje su bile na snazi.

Hoće li se dodvoravanje narodu svima nama obiti o glavu: Da li je trebalo ukinuti policijski sat?

- Rezultati testova danas su pokazali 11 novih slučajeva, što je najveći broj pozitivnih na koronavirus, na području našeg kantona, u jednom danu, od izbijanja epidemije. Zahvaljujem građanima koji odgovorno se ponašaju i nose dio tereta ove krizne situacije, ali pozivam sve da poštuju i dalje preventivne mjere zaštite i sačuvaju svoje i zdravlje svojih bližnjih, kazao je premijer Ružnić.

Dr. Mulabdić kazala je da, trenutno, USK ima i veći broj klastera u odnosu na petak, jer su nova tri klastera registrovana u općini Sanski Most, gdje je danas potvrđeno četiri slučaja oboljelih od koronavirusa.

Ministrica Ćemalović kaže da se pokazalo je bilo ishitreno naglo ukidanje nekih mjera, prije svega one o obavezi karantina za osobe koje dolaze iz inozemstva u BiH, kao i policijskog sata. Dodala je da se o ukidanju tih mjera trebalo razmišljati tek nakon 1. maja, tačnije kad prođu praznici.

Ćemalović je kazala da su pozitivne na COVID-19 koje su došle iz inostranstva u posljednjim danima otkako je ukinut karantin.

 

Izvor: Faktor

Zadnji put promjenjen srijeda, 29 April 2020 17:42
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 452 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1655 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.