Memorijalni spust unskih lađara u Bosanskoj Krupi, koji se već 21. put održava u čast onih koji su branili, odbranili i oslobodili Ćojluk, Bosansku Krupu, a posebno onih koji su na borbenim linijama položili svoje živote, predviđen je za 9. juli (subota). Nakon nekoliko dana, 15. i 16. jula (petak i subota) bit će održani tradicionalni Unski lađari. Na 36. Unskim lađarima kao i ranijih godina očekuju se učesnici i gosti iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvog dana manifestacije, 15. jula, održat će kvalifikacije u skokovima „Prve laste Une“ i vozi se kronometar za pozicije u glavnoj utrci tradicionalnim lađama koja će se održati u subotu, 16. jula. Osim glavne utrke, održat će se finale u skokovima sa drvenog mosta i takmičenje kajaka.

Za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti 16. jula u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i vetarani. U dvije kategorije, zavisno od broja prijava, takmičit će se i žene. Najveći broj ih, prema najavama, i ove godine dolazi iz banjalučkog sportskog udruženja građana „Dajak Klub“ čiji će članovi veslati i u utrci tradicionalnim lađama, također kajkaša iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije i naših susjednih gradova i općina.

Kao i svake godine na Unskim lađarima bit će obezbijeđene bogate novčane nagrade. I dalje su najveće one za utrku tradicionalnim lađama koja je zapravo centralni dio ove tradicionalne manifestacije. Za prvo mjesto nagrada je 1300 KM, drugo mjesto 700 i treće mjesto 500 KM.

Novčane nagrade, kao i pehari, medalje i zahvalnice, osigurane su i za najbolje kajakaše odnosno kajakašice. Nagradni fond iznosi 450 KM.

Proglašelje najboljih i uručenje nagrada upriličit će se 16. jula u Malim adama s početkom u 21.00 sat. Nakon toga sve prisutne zabavljat će grupa „Linija života“.

Nosilac aktivnosti 36. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub „Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Za mještane Velikog Badića u Bosanskoj Krupi jučer je bio poseban dan, možda bi se moglo reći i historijski. Završen je i svečano otvoren put od 850 metara kojeg su u posljednje dvije godine zajednički gradili Badićani i Općina Bosanska Krupa na čelu sa Arminom Halitovićem.

Presjecanju vrpce i zvaničnom otvaranju puta uz brojne mještane prisustvovali su predstavnici općinske i kantonalne vlasti.

Čekali godinama, neki čak i preko 90 da vide asfaltni put kroz svoje selo. U Velikom Badiću mnogi su uspjeli i kako kažu nikad sretniji nisu bili. Nakon dvije godine skupljanja novca i istinskog truda i rada uz pomoć Općine Bosanska Krupa mještani su dočekali asflatni put koji povezuje džamiju i školu sa drugom, desnom stranom sela.

- Toliko godina se samo mašta o tome. Što kaže jedan od najstarijih mještana, nisam vjerovao da ću to ikada doživjeti. On ima devedeset i nešto godina i eto doživio je, a i nama je drago što smo to dočekali. Moram naglasiti da je narod dao veliki doprinos, oko 45 hiljada maraka. To dovoljno govori o našoj solidarnosti i želji da se pomogne, posebno kada se radi o putu. Isto tako, treba istaknuti i izuzetno dobru saradnju sa općinskim načelnikom koji nam pomaže od prvog dana. Pomoglo nam je i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pa se svakako i njima zahvaljujemo – ističe mještanin Adis Hahmić, inače imam džemata Veliki Badić.

Radost sa mještanima podijelio je i načelnik Armin Halitović. Kaže kako mu je zadovoljstvo vidjeti lica sretnih ljudi, naročito onih koji su cijeli svoj život čekali na ovo. Istakao je izuzetnu saradnju sa mještanima, ali i sa Vladom USK oko završetka jedne dionice i kazao kako ovaj projekt zbog partnerstva, udruživanja snaga, zasigurno može služiti kao primjer drugim mjesnim zajednicama. Obećao je i pomoć za rekonstrukciju preostalog makadamskog puta.

- Preostala je još jedna dionica od oko 300 m da se privede kraju i onda će kompletna strana sela biti asfaltirana. Onda ostaje još na lijevoj strani dio koji ćemo raditi postepeno u skladu sa raspoloživim srestvima. Učinit ćemo sve da i te dionice po 40, 50 metara završimo. Time će kompletan Veliki Badić biti pokriven asfaltom – dodaje načelnik Halitović.

Inače, put u Velikom Badiću je samo jedan od onih koji se trenutno rade ili završavaju. Asfaltom će ove godine biti obradovani stanovnici u preko 10 mjesnih zajednica, skoro u svim dijelovima lokalne zajednice, za šta će Općina samo iz ovogodišnjeg budžeta utrošiti oko 500 hiljada KM.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 619 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda